5 werkzones in de keuken
Er is het nodige gebeurd sinds Kvik in 1999 met het concept van de
ConversatieKeuken® op de proppen kwam. De manier waarop wij onze keuken gebruiken is veranderd en wij hebben steeds meer en andere behoeften waaraan de moderne keuken moet voldoen. Wanneer we met weinig of met veel mensen zijn. Bij het alledaagse gebruik en bij bijzondere gelegenheden.
Een coole keuken heeft niet alleen een mooi design. Hij moet ook makkelijk schoon te maken, duurzaam en niet in de laatste plaats functioneel zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe zorg je voor een goede functionaliteit bij het inrichten van jouw nieuwe keuken? Hier geven wij je ideeën en inspiratie voor de optimale inrichting die van groot belang kan zijn voor je dagelijkse leven in de keuken.
Misschien heb je wel eens gehoord van de “werkdriehoek” in de keuken – fornuis, koelkast, werkblad. Dit was vroeger een goed uitgangspunt voor het inrichten van de meeste keukens. Tegenwoordig zijn de oven en kookplaat vaak van elkaar gescheiden en hebben we veel meer apparaten en keukenmachines. Veel mensen willen ook een eetplek in of aan de keuken. Verder willen we de ruimte in kunnen kijken, bijvoorbeeld door een keukeneiland of een U-keuken waarbij het werkblad de ruimte in steekt. In veel huizen zijn keuken en woonkamer één ruimte en de plek waar wij overdag de meeste tijd doorbrengen.
5 werkzones
Tegenwoordig hebben we het vaak over vijf werkzones die nauw met elkaar zijn verbonden en zijn gebaseerd op de verschillende elementen van de keuken. Hoe de zones ten opzichte van elkaar zijn geplaatst, is van groot belang voor hoe efficiënt jij en jouw gezin in de keuken bewegen en werken.
- Zone 1: spoelen en afval
- Zone 2: voorbereiden
- Zone 3: koken
- Zone 4: bevoorraden
- Zone 5: opbergen