Laten we het eens hebben over de installatie van je nieuwe DIY-keuken.
Je nieuwe DIY-keuken werd net geleverd. Dat je nu met vragen over de installatie ervan zit, is volkomen normaal. Maak je geen zorgen. Het komt helemaal goed, zolang je je maar voorbereidt en de funderingen in orde zijn. Laten we erin vliegen!
Bereid de kamer voor
Zowel voor grote als kleine DIY-projecten gelden er een paar vuistregels:
Controleer de vloer
Is hij vlak? De vloer is het fundament van je keuken. Hij is dus heel belangrijk. In de meeste gevallen rusten je kasten op de vloer. Zorg er dus voor dat die perfect vlak is.
Leer je muren kennen
Zoek uit waar je muren van zijn gemaakt en waar de elektriciteitsdraden lopen, in of op de muur. Je gaat de keuken op die muren plaatsen, dus ze moeten stabiel zijn. Je bent pas goed voorbereid als je ze door en door kent.
Zijn de loodgieter en elektricien klaar met de aansluitpunten?
Anders is dit het moment om alles af te werken. Tenzij je natuurlijk genoeg hebt aan de bestaande aansluitpunten.
Wat dacht je van een filmpje om mee van start te gaan?
De installatie en plaatsing van een keuken bestaat uit verschillende taken. Ons filmpje schept een eerste overzicht van een volledig project. Jij hebt vast een eigen, specifiek project. Meer gerichte filmpjes vind je dan ook in onze videotheek.
FAQ voor DIY-keukens
Doe-het-zelvers zitten met veel vragen. De meeste worden beantwoord wanneer je het project in 3D uitwerkt met onze adviseurs in onze winkel. Maar wanneer de kasten zijn geleverd en het echte werk begint, komen daar vaak vragen bij. Deze horen we het vaakst:
In dit filmpje zie je hoe onze professionele Kvik-installateur eerst alle kasten in elkaar steekt. Als de ruimte het toelaat, is dit de snelste manier. Maar als je beperkt bent in ruimte en de plaatsing over meerdere dagen gaat spreiden, kun je de stukken het best in hun flatpacks laten zitten tot je ze nodig hebt.
Afhankelijk van de vorm van je nieuwe keuken begin je met een hoekkast, gevolgd door de spoelbakkast. Deze worden je ankerpunten. Maar als doe-het-zelver weet je vast wel al hoe je het gaat aanpakken. Kun je toch hulp voor een nieuw plan gebruiken? Aarzel dan niet om je lokale Kvik-winkel te bellen.
De installatie hangt af van elk individueel keukenproject. Vertrouw op je vaardigheden en je metingen! Zoals je in dit filmpje kunt zien, gebruikt de professionele Kvik-installateur zijn eerdere metingen (van het projectplan) om te bepalen waar hij de eerste kasten zal plaatsen. Je vindt jouw metingen in de individuele installatiegidsen die bij de keuken zaten. Heb je specifiek advies nodig? Aarzel niet om je lokale Kvik-winkel te bellen.
Je kunt een spoelbak op verschillende manieren plaatsen. Er is de klassieke opbouw, maar ook onderbouw en inbouw. Maak je hierover geen zorgen, want Kvik verkoopt ze enkel als onderdeel van een vooraf gemonteerd werkblad. Als je voor de installatie van een spoelbak koos, hoef je dus enkel rekening te houden met de opbouwmethode.
Hiervoor hebben we een nauwkeurig sjabloon voor de plaatsing van de spoelbak op het werkblad en een iets kleiner sjabloon voor het uitsnijden van het gat. Dit is allemaal inbegrepen in het projectplan dat je met je lokale Kvik-winkel uitwerkt.
Nee. Maar nauwkeurige resultaten eisen soms specifiek gereedschap. Als je wat handig bent, kun je bijvoorbeeld een rond gat uitsnijden met een dunne handzaag. Maar wij raden een boorzaag aan omdat die het nauwkeurigst werkt.
Je kunt het sjabloon voor de bevestiging van handgrepen op deuren en lades kopen in de Kvik-winkel in je buurt. Het is een optioneel accessoire voor doe-het-zelvers, omdat iedereen andere handgrepen kiest.
Is je DIY-keukenproject toch iets lastiger dan je dacht? Of heb je hulp nodig bij een specifieke klus? Aarzel dan niet om je lokale Kvik-winkel te bellen. We adviseren je graag over details of stappen. Hulp nodig bij de hele installatie? Dan kunnen wij een betaalbare oplossing voorstellen.