Gids voor de 5 werkzones van de keuken.

Er is veel gebeurd sinds we in 1999 de Conversatiekeuken® uitvonden. We gebruiken onze keuken nu op een heel andere manier. We brengen er veel meer tijd door. We koken en eten er nog steeds, maar ontvangen er ook gasten, werken er, maken er huiswerk, spelen en dansen er. En zo kunnen we nog even doorgaan. Maar wat niet is veranderd, zijn de principes achter de optimale inrichting van een keuken.

Een fantastische keuken heeft niet alleen een fantastisch design. Ze moet ook nuttig, onderhoudsvriendelijk, duurzaam en functioneel zijn. Je vindt hier tips en inspiratie voor de ideale opstelling van je nieuwe keuken, passend bij jouw levensstijl.

Misschien hoorde je al van de ‘werkdriehoek’ van de keuken, bestaande uit fornuis, koelkast en spoelbak. In het verleden was die driehoek een goed startpunt voor de opstelling van de meeste keukens. Tegenwoordig zijn de oven en kookplaat meestal gescheiden. Ook hebben we veel meer grote en kleine toestellen.

Veel mensen willen een eethoek in hun keuken. En steeds meer willen dat de keuken een verlengstuk is van de woonkamer, omdat we er het grootste deel van onze tijd thuis doorbrengen.

Het leven in de keuken

Inzicht van 500 gezinnen

Ons advies voor de inrichting van je keuken is gebaseerd op vele jaren ervaring en de duizenden keukens die we al verkochten.Maar we hielden ook een uitvoerige enquête bij maar liefst 500 gezinnen. Ze gaf ons kostbaar inzicht in hoe mensen dagelijks leven in hun keuken, hoe ze bewegen, welke toestellen ze gebruiken en wanneer, en hoe ze er samen hun tijd doorbrengen.

Uit ons onderzoek bleek dat we de koelkast gemiddeld 36 keer per dag openen. Ter vergelijking: we openen de oven maar 4 tot 5 keer per week.

Wat moet je weten -- de 5 werkzones in een keuken

Ons onderzoek leerde ons dat er vijf nauw met elkaar verbonden werkzones zijn. Ze worden bepaald door de plaats van de verschillende keukenelementen. Hoe de zones zich tot elkaar verhouden, is van groot belang voor de efficiëntie waarmee jij en je gezinsleden bewegen en werken in de keuken.

Afvalsysteem

Zet de vuilnisbak niet onder de spoelbak, maar voorzie een slim sorteersysteem tussen de afwaszone en de bereidingszone. Op die manier kunnen twee mensen in de keuken tegelijkertijd in de twee zones werken en de vuilnisbak gebruiken zonder elkaar voor de voeten te lopen. 

De opstelling van een kleine keuken

De inrichting van een kleine keuken kan aanvoelen als een compromis. Maar het gaat erom al je mogelijkheden te benutten.Je kunt niet altijd alle werkzones integreren.Met de juiste oplossingen krijg je zelfs veel opbergruimte in boven- en onderkasten.

3 waardevolle tips voor de kleine keuken:

  • Kies voor XXL en geniet van meer opbergruimte in de kasten zonder veel te moeten inboeten aan vloerruimte.
  • Bouw tot aan het plafond en benut elke centimeter.
  • Focus op het ontwerp van de kasten zodat je ruimte hebt voor de essentie.
Ontdek meer in onze gids voor kleine keukens

De opstelling van een grote keuken

Met een grote keuken moet je net zo goed nadenken over de opstelling als met een kleine keuken. 

3 tips voor een grote keuken:

  • Denk na over werkzones, om lange afstanden en onnodige bewegingen te voorkomen.
  • Kies lades in plaats van planken achter deuren voor dingen die je dagelijks gebruikt. Zo kun je er makkelijker bij en heb je een beter overzicht.
  • Voorzie ruimte voor bijkomende installaties zoals een Quooker of extra afvalsorteerbakken.
Ontdek onze keukendesigns

Compromissen zijn soms nodig!

Het is niet altijd mogelijk om je keuken in te richten volgens de principes van de vijf werkzones.Dit hangt af van de grootte en vorm van de kamer, de plaats van ramen en deuren, van leidingen en stopcontacten, en van hoe de keuken zich moet verhouden tot de andere kamers in huis.Wees dus bereid om compromissen te sluiten.

Onze keukenexperts staan klaar om je te helpen de beschikbare ruimte optimaal te benutten. 

De Kvik Leefkeuken® — zet ze naar je hand.

De magie van de Kvik Leefkeuken® schuilt niet in specifieke afmetingen of indelingen, maar in het leven en de momenten die je erin steekt. Het is het hartelijke gelach dat weerklinkt tijdens een etentje met familie, de troostende stilte bij een snack in de late avond, samen uitkijken naar de cake die in de oven staat te rijzen, en het stiekeme gefluister en gegiechel bij een kopje thee midden in de nacht. Elke keuken kan een Kvik Leefkeuken® zijn, of het er nu een voor twee of voor een druk gezin is.

Het zijn je verhalen, je gedeelde avonturen en je gekoesterde herinneringen die de keuken tot leven brengen. Dus haal er plezier, gesprekken en verbinding bij. En kijk hoe je keuken uitgroeit tot het hart van je huis, tot een echte Kvik Leefkeuken®.

Meer over de Kvik Leefkeuken®