Een inductiekookplaat kiezen

Hoe kies je de juiste kookplaat? Lees onze gids en ontdek alle voordelen van een inductiekookplaat.

Een inductiekookplaat is een kooktoestel dat elektromagnetische technologie gebruikt om potten en pannen direct te verwarmen in plaats van het hele kookoppervlak te verwarmen. Inductiekookplaten zijn meestal gemaakt van glaskeramiek of andere gladde materialen die eenvoudig zijn schoon te maken. Ze hebben een vlak oppervlak zonder zichtbare verwarmingselementen. Mooi en makkelijk.

Hoe werkt het?

Wanneer je een pot of pan op een inductiekookplaat zet, wordt er een wisselstroom door een koperen spoel onder de kookplaat geleid. Zo ontstaat er een magnetisch veld dat elektrische stroom in de pan induceert en zo hitte opwekt. Omdat de hitte direct in het kookgerei wordt opgewekt, verhitten inductiekookplaten uitzonderlijk snel en is de temperatuur heel nauwkeurig te regelen.

Energiezuinig

Een groot voordeel van een inductiekookplaat is haar energie-efficiëntie. Omdat ze het kookgerei direct verhit, verspilt ze zeer weinig hitte en is ze tot 90% efficiënter dan een traditioneel fornuis dat op elektriciteit of gas werkt. Inductiekookplaten bieden ook een snelle en nauwkeurige opwarming, gemakkelijk te reinigen oppervlakken en een strak en moderne uitstraling.

Compatibel kookgerei

Weet dat je op een inductiekookplaat niet eender welk kookgerei kunt gebruiken. Het moet een ferromagnetische basis hebben (bijvoorbeeld gietijzer of roestvrij staal) om op een inductiekookplaat te werken. Veel fabrikanten van kookgerei maken echter speciale potten en pannen voor gebruik op een inductiekookplaat. Inventariseer je pannen dus voor je een kookplaat kiest, zodat je zeker bent dat je er genoeg hebt!

Een inductiekookplaat kiezen voor je keuken

5 belangrijke factoren waaraan je moet denken:

  • Afmeting: Hou rekening met de grootte van de kookplaat en de beschikbare ruimte in je keuken. Gelukkig zijn er inductiekookplaten in diverse maten. Er is er altijd wel eentje die in je keuken past.
  • Aantal branders: Beslis hoeveel branders je nodig hebt. Kook je vaak of ontvang je graag gasten? Kies dan een inductiekookplaat met meer branders, voor extra gemak in de keuken!
  • Veiligheid: Controleer of de kookplaat veiligheidssystemen heeft, zoals automatische uitschakeling, een kinderslot of beveiliging tegen oververhitting.
  • Reiniging en onderhoud: Sta stil bij het schoonmaak- en onderhoudsgemak van de kookplaat. Sommige kookplaten hebben een glad oppervlak dat makkelijk te reinigen is, terwijl andere groeven en spleten bevatten, welke het onderhoud bemoeilijken.
  • Prijs: Deze kan variëren afhankelijk van hoeveel van de bovenstaande functies je wenst. Bepaal dus een budget voor je een kookplaat gaat kiezen. Vergeet niet dat duurdere kookplaten mogelijk over extra functies of betere onderdelen beschikken.

Considering these factors, you can choose the best induction hob for your kitchen that meets your needs and fits your budget. And, of course, the style of your kitchen and cooking!

Kan ik een inductiekookplaat met een ingebouwde afzuigkap bekomen?

Gelukkig wel! Er zijn inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging.

Een inductiekookplaat met geïntegreerde ‘afzuigkap’ leidt stoom, geurtjes en rook weg van de kookplaat terwijl je kookt. Dat afzuigsysteem zit meestal in de kookplaat zelf, zodat die er elegant en strak blijft uitzien. Zeer mooi.

Inductiekookplaten met geïntegreerde afzuigkap zijn een uitstekende optie voor wie de ruimte in zijn keuken maximaal wil benutten en geen aparte dampkap of ventilator wil installeren. Ze zijn echter duurder dan standaard inductiekookplaten en vereisen mogelijk een professionele installatie.

Kies je voor zo’n inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging? Zorg er dan voor dat het ventilatiesysteem krachtig genoeg is om dampen en geurtjes te verwijderen. Denk ook na over het onderhoud van het ventilatiesysteem, want dat kan complexer zijn dan bij een gewone inductiekookplaat.

Maak een afspraak en wij vertellen je meer over onze inductiekookplaten.