3 tips om je keuken duurzaam te recycleren

Witte rustieke keuken met inbouwoven en witte fronten
Is je keuken nu echt wel aan vervanging toe? Dan is het belangrijk dat je de oude op de meest duurzame manier wegdoet. Drie manieren om je oude keuken op een verantwoorde manier van de hand te doen.

De recyclage van je oude keuken is een fantastische manier om haar levenscyclus rond te maken. Als je het goed doet, komt er misschien wel een deeltje terecht in je nieuwe keuken, want we gebruiken gerecycleerde materialen in al onze keukens. 

1. Verkoop je oude keuken of geef ze weg

Maak gebruik van zoekertjessites. Neem een paar mooie foto’s van je oude keuken en zet ze te koop of geef ze weg. Je kunt ze in haar geheel verkopen, maar je kunt ook de kasten, werkbladen of toestellen apart aanbieden. Je keuken een nieuw leven geven in een andere woning is een pak duurzamer dan ze weggooien.

En als de hele keuken niet kan worden gebruikt, dan misschien wel delen ervan? Werkende toestellen die niet ouder zijn dan 10 jaar kun je weggeven. Kasten, handgrepen, spoelbakken, kranen en werkbladen kunnen vast nog ergens van pas komen. Verdeel je keuken in onderdelen die meerdere mensen kunnen gebruiken.

2. Geef je oude keuken een nieuwe bestemming

Zet je oude keukenkasten in de berging, een atelier of garage waar je nog verlegen zit om opbergruimte. Je moet de oude keuken dan gewoon maar voorzichtig uit elkaar halen en verplaatsen naar een nieuwe ruimte. Wij maakten een Pinterest-bord vol ideetjes om je oude keuken een nieuw leven te geven.

Bekijk het Pinterest-bord.

3. Haal je keuken uit elkaar en recycleer ze

De gemiddelde keuken telt 150 verschillende onderdelen. Maar je kunt die onderbrengen in slechts enkele categorieën. Als je weet wat die zijn en hoe je je oude keuken moet demonteren, wordt recycleren een pak gemakkelijker. Elk land of elke regio heeft zo zijn eigen recyclageregels. Informeer je dus goed.

Je kunt een keuken doorgaans opsplitsen in:

Metaal

Scharnieren en handgrepen moeten worden gerecycleerd met metaal.

Spaanplaat

Kasten en fronten van spaanplaat kunnen worden gerecycleerd en komen in veel gevallen terecht in nieuwe keukens.

Hout

Houten werkbladen kunnen worden gerecycleerd tot verschillende producten, van bouwmaterialen tot tuinmulch en van papier tot brandstof.

Steen of graniet

Werkbladen van steen of graniet kunnen worden gerecycleerd tot andere artikelen voor het huis. Of ze worden verbrijzeld en krijgen een nieuw leven als decoratief grind.

Plastic

Denk eraan plastic onderdelen te scheiden en apart te recycleren, volgens de wetgeving in jouw land.

VEDA light oak

€ 10.994,-

?

Nieuwsgierig naar meer?

— Praat met onze experts

-- en vind de meest duurzame oplossing voor jouw project.

— Lees hoe we CO2-positief zijn geworden

-- lees alles over wat we al deden en wat we nog gaan doen.