3 tips om je keuken duurzaam te recycleren

Witte rustieke keuken met inbouwoven en witte fronten
Als het echt tijd is voor een nieuwe keuken, is het belangrijk om je oude keuken op de beste manier weg te gooien. Hier zijn drie manieren om van je oude keuken af te komen.

Je oude keuken recyclen is een geweldige manier om de levenscyclus ervan te voltooien. Als je het goed doet, kun je er zelfs iets van terugvinden in je nieuwe keuken, omdat we in al onze keukens gerecyclede materialen gebruiken.

1. Verkoop je oude keuken of geef ze weg

Maak gebruik van tweedehands verkoopsites. Maak een paar goede foto's van je oude keuken en zet hem te koop of doneer hem. Het kan in zijn geheel verkocht worden of in kleinere partijen, zoals kasten en werkbladen en apparatuur. Je keuken een tweede leven geven in iemand anders zijn huis is zeker beter dan hem weggooien.

En als de hele keuken niet kan worden gebruikt, dan misschien wel delen ervan? Werkende toestellen die niet ouder zijn dan 10 jaar kun je weggeven. Kasten, handgrepen, spoelbakken, kranen en werkbladen kunnen vast nog ergens van pas komen. Verdeel je keuken in onderdelen die meerdere mensen kunnen gebruiken.

2. Geef je oude keuken een nieuwe bestemming

Zet je oude keukenkasten in de berging, een atelier of garage waar je nog verlegen zit om opbergruimte. Je moet de oude keuken dan gewoon maar voorzichtig uit elkaar halen en verplaatsen naar een nieuwe ruimte. Wij maakten een Pinterest-bord vol ideetjes om je oude keuken een nieuw leven te geven.

Bekijk het Pinterest-bord.

3. Haal je keuken uit elkaar en recycleer ze

De gemiddelde keuken telt 150 verschillende onderdelen. Maar je kunt die onderbrengen in slechts enkele categorieën. Als je weet wat die zijn en hoe je je oude keuken moet demonteren, wordt recycleren een pak gemakkelijker. Elk land of elke regio heeft zo zijn eigen recyclageregels. Informeer je dus goed.

Je kunt een keuken doorgaans opsplitsen in:

Metaal

Scharnieren en handgrepen moeten worden gerecycleerd met metaal.

Spaanplaat

Kasten en fronten van spaanplaat kunnen worden gerecycleerd en komen in veel gevallen terecht in nieuwe keukens.

Hout

Houten werkbladen kunnen worden gerecycleerd tot verschillende producten, van bouwmaterialen tot tuinmulch en van papier tot brandstof.

Steen of graniet

Werkbladen van steen of graniet kunnen worden gerecycleerd tot andere artikelen voor het huis. Of ze worden verbrijzeld en krijgen een nieuw leven als decoratief grind.

Plastic

Denk eraan plastic onderdelen te scheiden en apart te recycleren, volgens de wetgeving in jouw land.

VEDA light oak

€ 10.830,-

Nieuwsgierig naar meer?

— Praat met onze experts

-- en vind de meest duurzame oplossing voor jouw project.

— Lees hoe we CO2-positief zijn geworden

-- lees alles over wat we al deden en wat we nog gaan doen.