Een keuken met goede intenties

— wordt ontworpen om lang mee te gaan

Wij maken tijdloos Deens design van hoogwaardige materialen. Onze toewijding gaat verder dan esthetiek. We creëren producten die lang meegaan. Onze uitgebreide garanties weerspiegelen ons sterke geloof in duurzame producten.

Gerecycleerde PET-folies

In 2021 introduceerden we nieuwe folies voor onze laminaatfronten. Elk front bevat nu minstens 12 gerecycleerde PET-flessen. Dit is een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om producten te leveren die gemaakt zijn van gerecycleerde materialen en om onze milieu-impact te verminderen.. Door plastic PET-flessen te recycleren, verminderen we de grote hoeveelheid plastic afval in de wereld. En elke kleine inspanning telt.

Onze grootste uitdaging was de ontwikkeling van deze nieuwe folie van gerecycleerde PET-flessen zonder te raken aan de kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid van onze producten. Want een focus op gerecycleerde materialen mag je opties niet beperken en de kosten niet opdrijven als je een nieuwe keuken koopt.

Wat is PET?  

PET of polyethyleentereftalaat is een veelzijdig plastic en materiaal waar vaak plastic flessen van worden gemaakt. 

Green kitchen drawer with integrated handles

In 2023 gaf Kvik 6.501.287 plasticPET-flessen een nieuw leven binnen de keukensector.

Gerecycleerd MDF

Wist je dat we het eerste Deense keukenbedrijf waren dat gerecycleerd MDF in zijn keukens gebruikte? 

Die keuze voor gerecycleerd MDF was baanbrekend in ons streven naar een kleinere milieu-impact. Maar de weg daarnaartoe was bezaaid met hindernissen. Een mooi, duurzaam ontwerp van 100% gerecycleerd MDF maken bleek niet zo simpel te zijn. We vonden de oplossing in een combinatie van gerecycleerde en nieuwe materialen. 

Onze producten die gerecycleerd MDF bevatten, zijn gemaakt van een combinatie van nieuwe houtvezels aan de buitenkant van het paneel omdat die er het mooist uitzien, en gerecycleerde houtvezels aan de binnenkant van het paneel. Het is een harmonieuze mix die onze inzet voor kwaliteit én een kleinere impact aantoont.

Spaanplaat

Spaanplaat is opnieuw samengevoegd hout. Die houtvezels worden samengedrukt en met hars aan elkaar gekleefd. Interessant is dat je spaanplaat kunt maken van gerecycleerd houtafval. Jouw nieuwe keuken bevat dus misschien wel deeltjes van oude keukens.

Om onze milieu-impact te verkleinen werken we actief samen met onze leveranciers aan strengere normen. Spaanplaat speelt hierin een cruciale rol. Van al onze materialen heeft spaanplaat de kleinste klimaatimpact. De reden? Het energie-efficiënte productieproces en de lagere eisen voor bindmateriaal. Spaanplaat is misschien niet zo sterk als massief hout of MDF. Toch blijft het een betaalbare en betrouwbare keuze. Maak je dus geen zorgen - onze keukenontwerpen met spaanplaat, zowel nieuw als gerecycleerd, hebben precies dezelfde uitgebreide garanties, omdat we ze zorgvuldig testen om duurzame kwaliteit te garanderen.

Gecertificeerd hout

Massief hout heeft een tijdloze aantrekkingskracht. Het is duurzaam en prachtig. Een houten keuken schept een warme, uitnodigende sfeer. En daar slaagt maar weinig ander materiaal in. Maar als dat hout niet verantwoord wordt ingekocht, wordt de milieu-impact alleen maar groter. 

Ontbossing is een grote schuldige in de CO2-uitstoot, met nefaste gevolgen voor fauna, flora en lokale gemeenschappen. En daar willen wij niet aan meedoen. We kopen ons hout dus verantwoord in, via certificeringsprogramma’s. 

Nu komt al het hout dat in onze producten zit uit gecertificeerde bosbouw met twee verschillende certificeringsprogramma’s. Het hout in onze keukens is dus afkomstig van gebieden waar de flora en fauna worden beschermd en er nieuwe bomen worden geplant in (minstens) hetzelfde tempo als de volgroeide bomen worden gekapt. De arbeiders in die bossen krijgen een eerlijk loon en werken in veilige omstandigheden. 

In 2023 gebruikte Kvik 8564 ton gerecycleerd hout in zijn producten.

Een keuken met goede intenties

— wil er goed uitzien Ook over 10 jaar

Keukens ontwerpen met het oog op een langere levensduur, dát is de sleutel tot een kleinere voetafdruk. Als de materialen in onze keukens langer meegaan, moet je ze minder snel vervangen. Het resultaat: minder afval en een minimale milieu-impact gedurende de hele levenscyclus van de keuken.Precies daarom speelt de materiaalkeuze een belangrijke rol in de duurzaamheid van onze keukens.

Hoewel we heel graag gerecycleerde materialen willen gebruiken, is het niet gemakkelijk om een 100% duurzaam product te maken zonder in te boeten aan kwaliteit, design of prijs. Daarom combineren we gerecycleerde materialen met nieuwe materialen. Zo geniet jij van Deens design voor verrassend lage prijzen, zonder dat dit ten koste gaat van de duurzaamheid van producten die gerecycleerde elementen bevatten.

— houdt van een goede facelift

Ook jij kunt actief bijdragen aan een kleinere milieu-impact wanneer je een nieuwe keuken moet kiezen. Je kunt je keuken bijvoorbeeld opfrissen door te upcyclen. Andere fronten, een nieuw werkblad of persoonlijke accenten kunnen al veel doen. Zo verleng je niet alleen de levensduur van je keuken. Je verkleint ook de ecologische voetafdruk in vergelijking met een volledig nieuwe keuken. Op die manier kun je nog vele jaren genieten van je vernieuwde keuken.