Gids voor een U-vormige keuken

Een U-vormige keuken heeft doorgaans kasten en werkbladen aan drie zijden (en is open aan de zijde waar je binnenstapt). Een beetje zoals een hoefijzer dus. Het is een fantastische opstelling voor zowel grote als kleinere keukens.

Wat zijn de voordelen?

Misschien ben je in je zoektocht naar de ideale keuken wel eens de term ‘werkdriehoek’ tegengekomen. De U-vormige keuken is daar een mooi voorbeeld van. In de driehoek van een keuken bevinden zich de koelkast, de oven/kookplaat en de spoelbak, alle drie binnen handbereik. En dat is exact wat dit type van keuken inhoudt! Deze opstelling is een enorm voordeel als je zorgeloos wil koken. 

 

Dankzij de indeling en maximale werkbladruimte kun je ook met twee in de keuken werken zonder elkaar voor de voeten te lopen. Doorgaans is dit een ongelooflijk handige keuken met een werkbladruimte die wordt aangevuld met een kast- en opbergzone. 

Waar moet je aan denken?

Hoe je deze keuken ervaart, zal afhangen van de grootte van de ruimte. Als je te veel vloeroppervlak hebt, kan de werkdriehoek bijna te groot worden. Dan wordt deze opstelling hinderlijk. Maar als je te weinig vloerruimte hebt, wordt het allemaal wat krap.

 

Vraag je ook eens af hoe je de ruimte in de twee hoek-onderkasten optimaal gaat benutten. Want daar raak je soms moeilijk bij! Een draaiplateau of carrousel is in zo’n geval een slimme investering. 

Kan je een U-vormige keuken aanpassen?

Absoluut. Het mooie aan deze keuken is dat je ze eenvoudig aanpast. De meest gangbare aanpassing is de toevoeging van een ontbijtbar. Niet alleen krijg je zo extra opberg- en werkbladruimte, je creëert er ook een knusse sfeer mee en hebt een plekje om snel wat te eten. Heb je grote ramen? Gebruik die als focuspunt aan het eind van je keuken! Ze laten veel daglicht binnen en je hebt een aangenaam uitzicht terwijl je de afwas doet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op onze Instagram-pagina zie je wat anderen deden om een unieke U-vormige keuken te creëren.

Bekijk onze Instagram

Zo benut je de ruimte optimaal

Heb je eerder een kleine keukenruimte? Overweeg dan extra legplanken of hang je potten en pannen op. Of laat ze heel chic van het plafond bungelen! 

Moeilijke plekjes tover je om tot mini-voorraadkasten. En trek ze zeker door tot tegen het plafond. Koop een krukje zodat je vlot bij al die weggestopte hoekjes van je keuken geraakt.

Een kookeiland schept niet alleen meer werkbladruimte (en een leuke plek om te babbelen), je bergt er ook van alles in op. Met legplanken hou je groter keukengerei binnen handbereik zonder dat je er de hele tijd op moet kijken.