Organiseer je opbergruimte - en laat je keuken schitteren

Het is je vast al eens overvallen, dat fantastische gevoel in een keuken te staan waar alles perfect is geordend. Ze spreekt je bijna aan om in nog geen 10 minuten een heerlijk avondmaal te bereiden.

Deels is dat een logisch gevolg van Deens design, dat altijd is toegespitst op functionaliteit en geïntegreerde oplossingen, net daar waar je ze nodig hebt.

Maar toch … Het wordt pas een droomkeuken als ze volledig is afgestemd op de grootte van jouw gezin, de drukte in je keuken en de indeling van de ruimte. 

Je kunt natuurlijk altijd rekenen op professioneel advies van een Kvik-adviseur. Maar laten we je eerst eens inspireren met een overzicht van de belangrijkste basisregels, een snuifje fundamentele keukenwetenschap en misschien ook wat ideetjes voor de organisatie van je keuken.

Vertrouw voor je organisatie op de 5 werkzones

Het is verrassend eenvoudig om je visuele inspiratie te volgen wanneer je je project in een Kvik-showroom plant. Maar we raden je toch aan om ook naar de wetenschap te luisteren. Bij Kvik deden we een wetenschappelijk onderzoek bij 500 gezinnen, waarbij we hun bewegingen en activiteiten in de keuken in kaart brachten. Het belangrijkste resultaat? De 5 werkzones. We raden je echt aan hierover te lezen. Ze gidsen je door tal van interessante elementen die nodig zijn in een goed georganiseerde keuken. Dit is alvast een korte samenvatting:

Het organisatieprincipe

In alle keukens – groot of klein – wordt volop geleefd en gewerkt. We hebben het dan over ons sociale leven in de brede zin, en vooral een welbepaald soort werk, namelijk het bereiden van maaltijden. Het sociale leven heeft de neiging zowat alles in te palmen, maar eten bereiden kent een natuurlijke evolutie, een proces dat 5 stappen doorloopt. In een gewone keuken leidt dit tot stress bij het ontbijt, de lunch en het avondmaal. Maar de goed georganiseerde keuken brengt beide domeinen in evenwicht met 5 aparte werkzones, één voor elke stap. De werkzones zitten elkaar niet in de weg en het resultaat – neem nu het avondmaal – komt niet in gevaar. De rest van de ruimte is vrij voor het sociale leven. En dat - is de conversatiekeuken.

Bouw duurzame gewoonten uit -

- wanneer je keukenplannen nog vers zijn

Met je nieuwe Kvik-keuken krijg je de unieke kans om je afvalbeheer met de juiste prioriteit te organiseren. Zo kun je moeiteloos en zonder gedoe afval sorteren en wegdoen én ben je perfect uitgerust om de groene initiatieven in je buurt te ondersteunen.

Iedereen kan sorteren

Elk van de 5 werkprocessen in de keuken kan afval voortbrengen. En sorteren is enkel effectief als het ook eenvoudig is. Wij pleiten dus voor één sorteerpunt dat is voorzien op verschillende afvalcategorieën en waar iedereen makkelijk bij kan. Het best nog ergens tussen de grootste afvalbronnen: de spoelbak/spoelzone en de hakzone.

Hier zie je de afvalsystemen van Kvik. Meer inspiratie vind je in onze gids voor het sorteren van afval in je keuken. 

- met systemen die op een leuke manier afscheid nemen

Afval sorteren als een pro

… betekent dat er optimale ruimte is voor elke afvalcategorie. Met het modulaire afvalsysteem van Kvik richt je je lade in als een heus containerpark.

ReCollector - ingebouwd en discreet

... en een elegante manier om je afval naar je grotere afvalcontainer te brengen

Een kast speciaal ingericht voor afval

Afvalsystemen kunnen zijn ingebouwd in spoelbakkasten of een eigen kast hebben. Dat hangt af van jouw noden.

Organiseren betekent dat je dingen een fijn plekje geeft

Waar je spullen opbergt, doet er wel degelijk toe. Want je wil ze op het juiste moment bij de hand hebben. Maar het is ook belangrijk hoe je ze opbergt. Het gaat dan om hoe de opbergoplossing eruitziet, want ook je ogen willen rust en orde. Kies kasten die jij en je gezin mooi vinden, en die je uitnodigen om ze open te trekken. Zo zullen ze prachtig integreren in je dagelijkse leven.

Ook buitenbeentjes verdienen een trendy plekje

‘Voorraadkast’ klinkt misschien wat saai. Maar zelfs moderne gezinnen hebben veel spullen en boodschappen die niet zijn onder te brengen in de normale opbergcategorieën: niet in de koelkast of diepvriezer, niet in het kruidenrek en niet in een keukenkast. Een voorraadkast is een ideale en ruime oplossing. En je kunt ze in een aantal keukendesigns bouwen, met de hulp van een van onze Kvik-keukenadviseurs. 

Hou je poeders droog en je kruiden bij de hand

Organiseer je keuken volgens de noden van je levensstijl. Welke stijl dat is, bepaal jij. Maar dit Tandem-uittreksysteem is een mooi voorbeeld van hoe wij jouw ‘kookzone’ kunnen upgraden met een arsenaal aan smaakwapens.

En als er dan ‘breng op smaak’ in je recept staat, hoef je je niet te beperken tot enkel peper en zout. Kies zelfs in het heetst van de strijd uit al je favoriete kruiden en zet ze daarna weer netjes op hun plaats.

Met XXL organiseer je de toekomst

Eén ding staat vast: je huishouden zal gedurende de hele levensduur van je nieuwe keuken evolueren. En omdat je die evolutie onmogelijk kunt voorspellen, moet je opbergstrategie op alles voorbereid zijn.

Organiseer je keuken voor de komende 20 jaar

Opslagruimte krijgt een heel nieuwe betekenis als je in je nieuwe keuken voor XXL kiest. Je kunt laden hebben die zo ruim zijn dat er laden in passen - het zijn dus echt je verbeelding en je toekomstige gezinsbehoeften die de grenzen bepalen van waar je ze voor kunt gebruiken. Lees hier meer over het XXL-design.

Opbergen in de keuken - een vergeten kunst

Een slim plan voor opbergruimte in de keuken roept verschillende vragen op

  • Opbergnoden op lange versus korte termijn
  • Droge voeding versus verse producten
  • Potten en pannen versus takeaway of een magnetron

There are no rules of what a family your size will be storing in the kitchen - but clearly it depends on the cooking habits and kitchen dreams you have. Some food styles depend heavily on fresh, perhaps organic produce, others need to store a month of rices or grains. Some families shop big and keep stock, others follow today's inspiration.

Storing vs storing away

You can be sure, that with a Kvik kitchen, every cubic centimetre that is not used for appliances can be used for storing. But in general, the kitchen is too busy a place to store supplies away long term. Your stored items should be available to you in an instant. The days of forgotten pots in the back of old cabinets should be long gone

We suggest, you plan by looking at your preferences of today, but think a head. For this reason, Kvik kitchens are spacious and modular on the inside to meet your future needs. 

Elke centimeter ruimte is potentiële opbergruimte

Benut het verticale potentieel

en hou kookdampen buiten

Haal alles uit je opbergruimte

- laat zelfs de diepste hoek werken voor het avondeten

Hou de opbergruimte toegankelijk

Je hebt echt geen planken aan de muur nodig

Optimaliseer de ruimte in je lades

... door te kiezen voor de organizer die je vandaag nodig hebt … en ze volgend jaar te herorganiseren!

Lades