Zo kies je het juiste werkblad voor je keuken

Een werkblad kiezen, is een belangrijke en misschien wel de moeilijkste beslissing wanneer je een nieuwe keuken koopt. En daar zijn verschillende redenen voor. Het werkblad heeft een grote invloed op het design en de look van je keuken, maar ook op je budget. Daar komt nog bij dat het werkblad het vaak hard te verduren krijgt en dus tegen een stootje moet kunnen, want het wordt elke dag voor zoveel dingen gebruikt. Benieuwd welk werkblad bij jouw noden en keuken past? Deze gids vertelt je waar je het best rekening mee houdt.

Om een werkblad te vinden dat aan al je eisen voldoet, zal je eerst je verwachtingen moeten oplijsten. Doorloop volgende vragen. Ze helpen je bij de keuze van materiaal en design.

  • Hoeveel tijd wil je in de schoonmaak en het onderhoud steken?
  • Moet het werkblad bestand zijn tegen vette vingers, krassen en hitte?
  • Werk je vaak met ingrediënten die vlekken maken?

Design versus functie?

Veel mensen zetten het design op de eerste plaats, boven dagelijks gebruik en functionaliteit. Het design van het werkblad is van groot belang voor de algemene uitstraling van de keuken. En het is makkelijker om je in te beelden hoe het werkblad er hier en nu uitziet dan na 5 tot 10 jaar gebruik en slijtage.

Gelukkig zijn er talloze werkbladen die er fantastisch uitzien, die duurzaam zijn en voldoen aan elke nood in de keuken. Toch ga je misschien compromissen moeten sluiten om design, functionaliteit en prijs in evenwicht te brengen.

Ontdek onze werkbladen

En dan het design

Het werkblad kan bepalend zijn voor de algemene look van je keuken. Je hebt verschillende opties om de gewenste look te creëren. Het materiaal en de structuur van het oppervlak kunnen een grote rol spelen. En uiteraard zal ook kleur je design in een bepaalde richting sturen.

Een ander belangrijk element in het design is de dikte en de montage van het werkblad. Kies je voor een dik en opvallend werkblad of eerder een dun blad dat zo wordt gemonteerd dat het boven de kasten lijkt te zweven?

En nu de functionaliteit

Je werkblad gaat de komende jaren zwaar op de proef worden gesteld. Daarom is het waarschijnlijk geen goed idee om je keuze enkel te baseren op de looks. Hou rekening met het effect van dagelijks gebruik op je werkblad. Het moet duurzaam, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zijn en goed bestand zijn tegen hitte en vlekken. 

Wat zal je werkblad allemaal te verduren krijgen?

Vraag jezelf af wie de keuken dagelijks gaat gebruiken en hoe ze gebruikt zal worden. Het moet er voor je zijn in je dagelijks leven. Het moet dus makkelijk zijn schoon te maken en weinig onderhoud vragen. 

Heb je kinderen? Hou er dan rekening mee dat die soms gaan willen meehelpen in de keuken. Je werkblad moet dus ook op hen zijn afgestemd. Een gouden tip: kies een werkblad met textuur, want daarop zijn vingerafdrukken en krassen minder zichtbaar.

Welk werkblad past bij jouw noden?

Bekijk hier al onze werkbladen
— Werkblad -- voor hete potten en pannen.

De meest hittebestendige materialen in ons assortiment zijn keramisch. We raden doorgaans aan om een onderzetter te gebruiken voor hete potten en pannen. Maar met een keramisch werkblad is dat niet nodig.

— Werkblad -- onderhoudsvrij.

Op zoek naar een onderhoudsvriendelijk werkblad? Dan raden wij laminaat, compact laminaat, Kvik Core, keramiek of composiet aan. Je kunt dus heel wat kanten uit.

— Werkblad -- met een krap budget.

Niet zoveel budget? Kies dan een werkblad in laminaat. Je krijgt veel voor je geld, met een grote duurzaamheid en poetsgemak op de koop toe. Bovendien kies je uit een waaier aan boeiende kleuren en texturen.

Maak een afspraak

We weten dat een nieuwe keuken, badkamer of garderobe een groot project is. Wij willen er dus zeker van zijn dat we alle tijd kunnen nemen om alles over het project te weten te komen en om al jouw vragen te beantwoorden. Daarom raden we mensen aan om een afspraak met ons te maken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we alle tijd voor je hebben. Een afspraak maken is gratis en je zit nergens aan vast. Het is dus in elk stadium van jouw project een goed idee.

Werkbladen in hardhout

Werkbladen in hardhout

We hebben verschillende werkbladen in hardhout. Natuurlijke materialen zijn uniek en veranderen na verloop van tijd vaak van karakter. Tegelijkertijd vragen ze meestal iets meer zorg en onderhoud dan andere materialen.

Regelmatige behandeling met olie

Een werkblad in hardhout dat regelmatig met olie wordt behandeld, blijft nog vele jaren mooi. Weet dat water en olie vlekken op het werkblad kunnen maken als je ze niet meteen afveegt en het blad niet regelmatig schoonmaakt. Let goed op met de zone rond spoelbak en kookplaat. Laat ook geen vochtige vaatdoeken of handdoeken op een houten werkblad liggen.

Bekijk de onderhoudsproducten op basis van olie van Kvik Care
Witte keuken met een massief houten werkblad en ingebouwde huishoudelijke apparaten

Werkbladen in hardhout

Je werkblad zal na verloop van tijd getekend worden door krasjes en sporen, hoe voorzichtig je ook bent. Maar zo krijgt je blad ook een mooi patina en karakter. Dat hoort bij de charme van een natuurlijk, organisch materiaal. Een groot voordeel is dat je een werkblad in hardhout kunt schuren zodat het er weer als nieuw uitziet. Met andere werkbladen kan dat niet. 

Lees onze gids voor het schoonmaken van je keuken
Kvik XL & XXL

Elke dag 20% meer werkbladruimte

Als je voor XXL kiest, krijg je ook een dieper werkblad, goed voor 20% meer werkruimte. Zo kook je zonder iets of iemand in de weg. En tegelijkertijd is er ruimte voor zowel kinderen als alle ingrediënten die tijdens het bakken op het werkblad staan.

Ontdek hier meer over onze XXL

Je werkblad is tegen het meeste bestand

Al onze werkbladen zijn voorzien op een normaal gebruik in de keuken. Toch zijn sommige materialen sterker dan andere. Ze vereisen dan ook minder onderhoud.

Wil je een werkblad dat niet beschadigd raakt door water en olie? Waar je zorgeloos keukengerei en sleutels op kunt gooien? Werkbladen in graniet en compact laminaat zijn extreem stevig, stijlvol, praktisch en bijna onderhoudsvrij. Dat betekent dus minder zorgen en minder schoonmaken in een al druk dagelijks leven.

Deskundig advies:

Voel aan het werkblad voor je beslist!

Het materiaal van het werkblad is niet alleen belangrijk voor de look en het dagelijks onderhoud. Hoe het aanvoelt, speelt ook een rol. Het werkblad heeft zelfs een effect op de akoestiek in je keuken! Wij raden je aan om eens binnen te springen in een van onze showrooms en de verschillende opties echt zelf te ‘beleven’.

Vind een winkel in jouw buurt

Een werkblad in een hard materiaal voelt kouder aan. Een houten werkblad is dan weer warmer en zachter onder de vingers. Maar een hard en koud werkblad is ook praktisch als je bijvoorbeeld graag bakt.

— Niels Krabbe Iversen
Sales Manager

De prijs van het werkblad en je totale keukenbudget

Het werkblad kan een grote hap uit het totale budget voor je nieuwe keuken nemen. Toch zeker als je een van de meer exclusieve materialen zoals keramiek of composiet kiest. Het komt wel vaker voor dat het werkblad evenveel of meer kost dan de rest van de keuken!

Als je een betaalbaar werkblad wilt, is laminaat de logische keuze. Laminaat schept ruimte in je budget voor toestellen en voldoet aan de noden van een doorsnee gezin, omdat het stevig is en makkelijk is schoon te maken.